Smoooth betaling med Klarna
Verksted Logg inn Retur Betaling Levering Ønskeliste

Velg riktig strømaggregat, og sørg for at det varer

Velg riktig strømaggregat, og sørg for at det varer

Å velge riktig strømaggregat er ikke alltid like enkelt – spesielt hvis du ikke har noe særlig forkunnskaper om aggregat og hvordan de funker. Derfor vil vi gjerne dele noen av våre beste tips for at du skal finne frem til et aggregat som passer for deg, og hva du kan gjøre selv for å sørge for at det varer lenge.

Hvordan velge riktig aggregat?

Det første du må gjøre er å kartlegge strømbehovet. Dette gjør du ved å se på hva du skal bruke aggregatet til, og hvilke strømbehov utstyret ditt har. Når du skal kartlegge strømbehovet er det viktig å huske at elektrisk utstyr ofte har høyere startstrøm (strømforbruk i forbindelse med oppstart) enn det som står angitt under maks effekt. Hvor mye høyere startstrømmen er varierer mellom alt fra 1 til 6 ganger så høyt som den maksimale effekten. Det kommer helt an på om utstyret som krever lav eller høy startstrøm.

  • Utstyr som krever lav startstrøm (1-1,1 ganger maks effekt) kan være: lyspærer, limpistol, strykejern og varmeovner.
  • Utstyr som krever moderat startstrøm (1,2-1,5 ganger maks effekt) kan være: lysrør, elektrisk utstyr med børstemotor, plenklipper og lignende.
  • Utstyr som krever høy startstrøm (2-6 ganger maks effekt) kan være: utstyr med induksjonsmotor som f.eks. kjøleskap, vinsjer, pumper, kompressorer og bygningssager.

Vi anbefaler alltid å være helt sikker på at du velger kraftig nok aggregat.

Det neste du bør tenke på er bruksområdet. Hvor skal aggregatet brukes, og hvilke kvaliteter har du behov for? Skal du koble til finelektronikk som for eksempel en datamaskin, er du avhengig av å ha et strømaggregat med inverter-teknologi. Dette er for å sikre jevn kvalitetsstrøm som ikke skader elektronikken.

Med to av de samme inverter-aggregatene fra Gebe kan du også koble de sammen for å få dobbel effekt. Et lurt tips hvis du har ett fra før, eller bare trenger den ekstra kraften en gang iblant.

Om du har tenkt til å bruke aggregatet på hytta, bør du se etter et aggregat som er stillegående – slik at du ikke forstyrrer husfreden både for deg selv og naboene. Skal du derimot bruke aggregatet for å supplere med strøm på bygg- og anleggsplassen, kan det hende at effekt er mye viktigere enn støydemping.

Vedlikehold av strømaggregatet

Strømaggregat er et av de verktøyene som funke når du først skal bruke det. Hvis du ikke er redd for skitt under neglene, og følger servicehåndboken, er det mye du kan gjøre for å sørge for et pålitelig aggregat som varer lenge.

Noe bør man selvfølgelig overlate til en servicetekniker, men ved å gjøre litt på egenhånd kan man forlenge tiden mellom hver service – til det beste for både aggregatet og lommeboka. Her er noen enkle grep du kan gjøre selv som bare krever et snev av teknisk kompetanse:

Skaff deg servicehåndboken til strømaggregatet ditt

Selv om du får med brukermanual, så er det lurt å etterspørre servicehåndboken til aggregatet ditt. Her finner du blant annet de anbefalte serviceintervallene, som er lurt å følge slik at du beholder garantien.

Hold tunga rett i munnen når du bytter olje og filter

Det er ikke nødvendig å sende strømaggregatet på service bare for å bytte olje og filter. Likevel er det viktig at du er nøye, og dobbeltsjekker at du vet hvordan du gjør det, slik at det ikke blir feil.

Følg servicehåndboken når du blander olje

Selv om man skulle ønske at det var problemfritt å blande ulike oljer, så er sannheten at man alltid må sjekke servicehåndboken. Det går ofte bra, men om det først skjer en feil så kan den koste dyrt. Husk også: du får ikke bedre olje enn den dårligste du blander med.

Vær sikker på at du blander kompatible frostvæsker

Når du blander frostvesker er det enda viktigere å være obs på at de skal være kompatible. Hvis ikke kan de klumpe seg og lage propper i kjølesystemet til strømaggregatet.

Test aggregatet med strømbelastning

Mange har aggregatet stående uten at det blir brukt i lange perioder. Det er lurt å teste det jevnlig med strømbelastning, for å sikre at det fungerer som det skal. Dette gir deg også muligheten til å plukke opp vedlikeholdssignaler tidlig.

Varm opp motoren før oppstart

Ved å bruke en motorvarmer kan du sørge for at aggregater har en grunntemperatur når det starter. Det sparer både motoren og ande deler for slitasje, samtidig som det gjør det enda enklere å få start. Å bytte ut motordeler kan være dyrt, så dette kan du spare penger på. Flere av våre dieselaggregater fra Gebe er utstyrt med innebygd forvarming som gjør denne jobben for deg.

Ikke overse de elektroniske komponentene

I tillegg til motor, olje og drivstoff – består strømaggregatet av en rekke elektroniske komponenter. Både generatoren og det elektriske systemet er utsatt for vibrasjoner. Hvis du har elektrisk kompetanse så anbefaler vi å følge med på dette, hvis ikke er det lurt å be om hjelp til denne biten.