Å velge riktig strømaggregat er ikke alltid like enkelt – spesielt hvis du ikke har noe særlig forkunnskaper om aggregat og hvordan de funker. Derfor vil vi gjerne dele noen av våre beste tips til å velge aggregatet som passer for deg, og hva du kan gjøre selv for å sørge for at det varer år etter år.
Hvordan velge riktig aggregat?
Det første du må gjøre er å kartlegge strømbehovet. Dette gjør du ved å se på hva du skal bruke aggregatet til, og hvor mye strøm du trenger. Når du skal kartlegge strømbehovet er det viktig å huske at elektrisk utstyr ofte har høyere startstrøm (strømforbruk i forbindelse med oppstart) enn det som står angitt under maks effekt. Hvor mye høyere startstrømmen er varierer mellom alt fra 1 til 6 ganger så høyt som den maksimale effekten. Det kommer helt an på om utstyret som krever lav eller høy startstrøm.
Utstyr som krever lav startstrøm (1-1,1 ganger maks effekt) kan være: lyspærer, limpistol, strykejern og varmeovner.
Utstyr som krever moderat startstrøm (1,2-1,5 ganger maks effekt) kan være: lysrør, elektrisk utstyr med børstemotor, plenklipper og lignende.
Utstyr som krever høy startstrøm (2-6 ganger maks effekt) kan være: utstyr med induksjonsmotor som f.eks. vedkløvyer, vedkappesag, kjøleskap, vinsjer, pumper, kompressorer og bygningssager.
Vi anbefaler alltid å være helt sikker på at du velger kraftig nok aggregat. Det neste du bør tenke på er bruksområdet. Hvor skal aggregatet brukes, og hvilke kvaliteter har du behov for?
Om du har tenkt til å bruke aggregatet på hytta, bør du se etter et aggregat som er stillegående – slik at du ikke forstyrrer husfreden både for deg selv og naboene. I så fall kan et inverteraggregat, eller de mindre bensinaggregatene være det du leter etter. Skal du derimot bruke aggregatet for å supplere med strøm på bygg- og anleggsplassen, kan det hende at effekt er mye viktigere enn støydemping. Da er det dieselaggregatene eller ett av de større bensinaggregatene du trenger.
Inverteraggregat
Om du skal koble aggregatet til finelektronikk som for eksempel en datamaskin, er du avhengig av å ha et strømaggregat med inverterteknologi. Dette er for å sikre jevn kvalitetsstrøm som ikke skader elektronikken. Med inverteraggregatene får du faktisk bedre strømkvalitet enn stikkontakten hjemme, og har derfor et stort bruksområde. De er også mindre enn de fleste diesel og bensinaggregater, og dermed lettere å ta med seg. Inverterteknologien gjør at aggregatene fort blir litt dyrere, og trenger du strøm til elektrisk verktøy med høyt strømbehov er det ikke sikkert at inverteraggregatene har høy nok effekt.
Med to av de samme inverter-aggregatene fra Gebe kan du også koble de sammen for å få dobbel effekt. Et lurt tips hvis du har ett fra før, eller bare trenger den ekstra kraften en gang iblant.
Bensinaggregat
Bensinaggregatene er et rimeligere alternativ sammenlignet med inverter og dieselaggregat. Dette er aggregater som passer midt i blinken for deg som trenger strøm til daglig bruk som oppvarming, belysning eller el-verktøy – og hverken skal bruke aggregatet til finelektronikk, eller store elektriske maskiner. Våre bensinaggregater finnes i en rekke ulike størrelser fra de mindre stillegående, til de større som har høy strømeffekt.
Dieselaggregat
Våre dieselaggregater passer perfekt for deg som trenger mye strøm. De er litt større og dyrere enn bensin- og inverteraggregatene, men leverer til gjengjeld enorm strømeffekt. Trenger du et aggregat til bygg- eller anleggsplassen, og skal benytte elektrisk verktøy med høyt strømbehov, er dette de rette aggregatene for jobben. Vi har dieselaggregater i en rekke ulike størrelser, som alle har lang driftstid og kraftig konstruksjon som forenkler transporten.
Traktoraggregat
I motsetning til de andre aggregatene har ikke traktoraggregatet en egen motor. Isteden bruker aggregatet traktormotoren til å produsere strøm. På den måten blir traktoraggregatet både lett og praktisk å ta med seg når du trenger store mengder strøm ute i felten. Traktoraggregatene fra Gebe er en trofast arbeidshest for mange som jobber i landbruket, og kan til og med benyttes som nødaggregat om den ordinære strømforsyningen skulle svikte.