Smoooth betaling med Klarna
Verksted Logg inn Retur Betaling Levering Ønskeliste

Hvordan monterer du garasjeportåpneren?

Hvordan monterer du garasjeportåpneren?

Er du usikker på om du skal montere garasjeportåpneren på egenhånd, eller om du trenger hjelp fra en garasjeportmontør? Nå skal vi fortelle litt om hva monteringen innebærer, og hva du trenger av utstyr!

Det aller første du bør gjøre når du skal montere garasjeportåpneren er selvsagt å ta en titt i bruksanvisningen og følge sikkerhetsinstruksjonene. Her finner du også informasjon om hvordan du monterer ulike tilbehør til garasjeportåpneren.

Av tilbehør vil vi særlig anbefale myQ-sensoren, som gjør at garasjeportåpneren kan styres via WiFi-nettverket!

MEGA tips: Hvis du er usikker på hvilken garasjeportåpner du skal velge så anbefaler vi å kjøpe en som har god margin på bærekapasiteten. Dette forlenger levetiden da garasjeportåpneren slipper å gå for full guffe hver gang den skal løfte porten.Verktøyet du trenger til montering av garasjeportåpner:

Montering av garasjeportåpnere fra Chamberlain er ganske rett frem, likevel kan det være en utfordring om du har lite erfaring med praktiske håndverksfag. Og selv om du ikke trenger noe ekstraordinært utstyr, er det lurt å få en oversikt før du setter i gang. 

Du trenger:Montering av garasjeportåpnere:

Nå skal vi gi deg et innblikk i de ulike stegene du må gjennom når du skal montere en garasjeportåpner. For en mer detaljert beskrivelse anbefaler vi at du leser godt i bruksanvisningen.

1. Montering av skinne og drivverk

Det første du gjør når du skal få på plass garasjeportåpneren er å sette sammen skinnen og montere den til drivverket. Skinnen er hovedsakelig montert sammen på forhånd, men består av noen få ulike deler som du må sette sammen. Deretter må du stramme remmen og feste skinnen til drivverket med festebøyler og skruer.

Når monteringen av portdrivverket ferdig, og det er på tide å installere. Under installeringen blir det litt arbeid over hodet. Da er det veldig viktig å bruke vernebriller for å beskytte øynene.2. Installering av drivverk og montering av karmfeste

Før du begynner installeringen må alle sperrer og låser deaktiveres – og alle ledninger og kjeder som er koblet til garasjeporten må demonteres. Slik forhindrer du alvorlig skade, og skade på selve garasjeporten.

Først må du finne midten av garasjeporten, før du lager markeringer og linjer som bestemmer hvor den skal plasseres. Her får du god bruk for måleverktøyet, og det er viktig å være nøye.

Når du vet hvor karmfestene skal monteres, markerer du hullene. Deretter forhåndsborrer du, og fester karmfestene med treskruer, eller eventuelt betongplugger og skruer. Borehullstørrelsene finner du i bruksanvisningen.

3. Fest drivverket til karmen

Ved festingen av drivverket kommer et ekstra sett med hender godt med. På den måten har du noen til å holde skinnen på plass. Hvis ikke kan du også løse det ved å sørge for at drivverket er godt støttet opp. Drivverkshodet kan ligge på garasjegulvet i mellomtiden.

4. Opphenging av portdrivverk

Etter du har åpnet porten helt legger du drivverket på porten. Garasjeportåpneren skal festes godt til et bærende bygningselement i garasjen. I bruksanvisningen finner du tre monteringseksempler, men det er også mulig at ingen av disse passer helt med ditt system.

I tak med puss, kledning eller forskaling, skal det monteres en solid metallbrakett før garasjeportåpneren kan monteres. Denne følger ikke med.

Takfestet må kuttes til passende lengde, før du bøyer festene. Igjen må du forhåndsborre før du monterer festene til bygningselementet. Nå kan garasjeportåpneren løftes opp og festes, før du trekker porten opp for hånd. Hvis porten berører skinnen, må løpeskinnefestet plasseres høyere.

Pass på at skinnen går vannrett langs hele taket.

5. Montering av portfeste og portarm

Når du skal montere portfeste må du merke deg at montasjehøyden varierer i forhold til om du har leddport ellet enhetlig garasjeport. I tillegg må festepunktet i porten være rammen, eller et stabilt sted på portpanelet.

Den rette portarmen er allerede montert på forhånd. Ved å trekke i det røde håndtaket løsnes løpevognen og du kan bevege den for hånd. 

6. Montering av veggkonsoll

Veggkonsollen skal installeres slik at du kan se garasjeporten, men utenfor området rundt porten og portskinnene. Den må også være utenfor barns rekkevidde, altså minst 1,5 meter over bakken.

Du begynner med å fjerne isolasjonen fra ringeledningen, før du skiller lederne fra hverandre slik at de kan kobles til hver sin klemme. Veggkonsollen monteres til en av innerveggene med plateskruene som følger med, gjerne ved garasjens sidedør. Ringeledningen fører du frem til garasjeportåpneren og fester med isolerte stifter. 

7. Testing og programmering

Nå gjenstår det bare å koble portdrivverket til en stikkontakt (som er forskriftsmessig installert). Nå kan du teste porten, og programmere portens endeposisjoner ved hjelp av programmeringsknappene under dekselet på baksiden av motoren.

Hvordan du bruker programmeringstastene står beskrevet i brukermanualen. Her finner du også mer detaljert informasjon om hvordan du monterer garasjeportåpneren, og en rekke spesialtilbehør.

Hvis du ønsker å koble garasjeportåpneren til WiFi-nettverket trenger du i tillegg det smarte myQ-tilbehøret fra Chamberlain. Dette gjør at du kan styre og overvåke porten via en app.

NB! Har du en garasje hvor garasjeporten er den eneste inngangen, anbefaler vi på det sterkeste å montere en utvendig nøkkelåpner. Da får du åpnet garasjeporten manuelt ved strømbrudd eller om fjernkontrollen din ikke fungerer. 


Legg igjen kommentar